Ga naar hoofdmenu Volgende webpagina Vorige webpagina

De misdaad aanpakken

Verdedig en maak criminaliteit niet winstgevend

Er zijn vele vormen van misdaad van kleine vergrijpen tot en met georganiseerde misdaden. De specialisten (politie, justitie en beveiligingsbedrijven) in de strijd tegen onveiligheid voeren een ongelijke strijd want zij zijn in de minderheid. Onveiligheid bestrijden is geworden tot het verdedigen, pareren en beheersen van onveiligheidsaanvallen. Kleiner lijkende vergrijpen zoals diefstallen, inbraken, aanrandingen, vechtpartijen, en overvallen kunnen soms grote vervelende consequenties hebben. We noemen deze vergrijpen High Impact Crime.

We kunnen High impact crime op 2 manieren bestrijden:

 1. Beter onszelf verdedigen en onze eigendommen bewaken
 2. De mogelijke winst van een vergrijp elimineren

Het mag niet zo zijn dat we criminaliteit gaan beschouwen als een geaccepteerd onderdeel van onze maatschappij.

Misdaadbestrijding


Verdedigen tegen de misdaad

High Impact crime is een aanval op je persoonlijke veiligheid en is een probleem waar de samenleving balans in dient te brengen om bezorgd en ook weer onbezorgd te kunnen leven. Willen we werkelijk deze criminaliteit aanpakken zullen we innovatief / vindingrijk technologie in moeten zetten en de samenleving interactief mobiliseren en activeren. Inzet van technologie, datascience en AI helpen daarbij.

Verdedig jezelf tegen deze ongewenste criminaliteit:

 1. Ben bewust dat criminelen dagelijks op pad zijn en mogelijk ook in jouw spullen geïnteresseerd zijn:
  • Sluit deuren en ramen goed af;
  • Vermijd gevaarlijke gebieden;
  • Bouw obstakels om je te verdedigen;
 2. Zorg dat abnormaliteiten een alarm doen overgaan
  • Plaats sensoren op de juiste plaatsen;
  • Zorg dat een alarm juist, snel en adequaat wordt opgevolgd.
Dieven pakkans

Pakkans dieven - het Zwitserse kaas model

Slimmer beveiligen met AI

In de strijd tegen de criminaliteit is de bij defensie veel gebruikte OODA loop toe te passen. (Observe, Orient, Decide, Act). Indien jouw OODA loop sneller wordt uitgevoerd dan die van de tegenstander win je de strijd. AI kan ondersteuning bieden aan de snelheid van de OODA loop vooral bij het onderdeel Orient en Decide. Het toepassen van AI kan alleen als data engineers en algoritme ontwikkelaars goed samenwerken met beveiligers en operators van toezicht ruimtes waarbij praktische ervaring en beveiligingskennis gedeeld wordt. Daarmee kan de beveiliging intelligenter en efficiënter ingeregeld worden.
Zie onderstaande afbeelding: Slimmer beveiligen met AI

Misdaad mag geen winst opleveren

Een crimineel / misdadiger wil voordeel hebben aan zijn daad. Als we kunnen zorgen dat zijn voordelen niet opwegen tegen de nadelen zal de interesse naar het misdadig zijn afnemen. Maar dan moeten we de crimineel overtuigen dat misdaad niet loont.

Realisme in de bestrijding van de misdaad:

 1. Houd criminelen in de gaten → Ben erbij in de opvoeding (ook voor drugscriminelen);
 2. Voorkom misdaad → Bescherm je en maak je bezittingen minder attractief;
 3. Verminder de beloningen van misdaad → Strengere straffen;
 4. Zero tolerantie → Fikse straffen voor kleine misdaden.
Dieven pakkans

Kennisdeling

Kennis halen en brengen

Innovatie tips

Innovatie onderwerpen

Er is veel kennis en kunde om de strijd tegen criminaliteit en ondermijning aan te gaan. Voeg daarbij dat dit een motiverend onderwerp is voor vele partijen in de samenleving, dan zou het toch mogelijk moeten zijn deze criminaliteit te bestrijden. Daartoe heeft Jan Otten onder andere de succesvolle methodiek van het Veiligheidsatelier bedacht om kennis en kunde samen te brengen voor het oplossen van veiligheidsvraagstukken. Op de website veiligheidsatelier.nl ziet u de innovaties oplossingen voortgekomen uit deze methode. Tevens dienen we te proberen Triple-Helix verbindingen te maken en steeds nieuwe projecten van de grond te trekken die in de kern een goed idee zijn maar power en netwerk nodig hebben.