Ga naar hoofdmenu Volgende webpagina Vorige webpagina

Ondernemend innoveren

Veiligheid vraagt om een frisse blik

Verslappen is geen optie; veiligheid vereist constante aandacht. Criminelen en terroristen zijn voortdurend op zoek naar nieuwe kansen om toe te slaan. Daarom moeten we voortdurend nieuwe methodieken en innovatieve werkwijzen ontwikkelen die hen het leven moeilijk maken. Veiligheid vraagt om ondernemend handelen, verbinding, co-creatie en continue innovatie. Neem een stap terug en sta open voor frisse perspectieven op jouw visie over veiligheid en onveiligheid. Jouw waarheid is uniek en gebaseerd op jouw kijk op de wereld. Innoveren begint met de durf om andere stemmen van buitenaf met jouw denkwereld te confronteren.

Fris kijken om mogelijkheden te kunnen blijven zien


Van idee tot meer veiligheid

Sociale en technologische innovaties zijn essentieel voor het verbeteren van de veiligheid in de wereld; dit vereist zowel creativiteit als discipline. De voortdurende druk op de veiligheid en beveiliging van onze samenleving daagt creatieve geesten uit. Goede ideeën en conceptuele gedachten worden snel omarmd, maar komen vaak niet tot bloei. Daarom moeten we oplossingen vinden voor de vele waardevolle innovatieve ideeën die vastlopen en in de 'Valley of Death' blijven hangen. Dit innovatiemodel biedt inzicht in de fase waarin een innovatie zich bevindt en waarmee rekening gehouden moet worden om deze innovatie om te vormen tot een bruikbare oplossing die een waardevolle bijdrage levert aan onze veiligheid.

Voor innovatie dien je buiten geplande paden te denken en te doen

Innovatiemodel voor de verwezenlijking van idee tot product.


Innovatieacceptatie

Helaas worden veel veelbelovende innovatieve producten en diensten nooit in gebruik genomen; ze blijven vaak vastzitten binnen de organisatie. Dit is bijzonder jammer, en het komt meestal voort uit het falen van de aanpassingen rondom de technologische innovatie. Het implementeren van een nieuwe technologie vormt slechtse ¼ deel van het hele innovatieproces, terwijl ¾ deel afhankelijk is van sociale innovatie.

In het diagram hiernaast wordt dit geïllustreerd.

Voor een succesvolle integratie van nieuwe technologie zijn programmamanagers nodig die zich richten op technologie, organisatie, cultuur, gebruikerswaarde en communicatie.

Innovatie integratie model

Innovatie integratie model


Kunstmatige Intelligentie en Veiligheid

Kunstmatige Intelligentie (AI) heeft steeds meer invloed op ons dagelijks leven en speelt een cruciale rol in onze veiligheid. Onze informatiestromen zitten vol met algoritmes die steeds ingenieuzer worden. Het is daarom essentieel om AI te omarmen. Veiligheidsprofessionals moeten kennis hebben van AI en begrijpen hoe criminelen AI kunnen inzetten. Het gaat niet alleen om cybersecurity, maar om een diepere infiltratie in organisaties. Neem een strategische en tactische aanpak in overweging. Niet voor niets is d NL AI Coalitie opgericht en worden er Learning Communities AI opgestart.

Meld je aan voor de AI Learning Community voor veiligheid via deze link.

Bekijk deze uitleg over generatieve AI van Henrik Kniberg.

AI - kansen en bedreigingen

AI - kansen en bedreigingen


Ethische, Legale en Sociale Conformatiteit

Innovatie in beveiliging en veiligheid wordt vaak bemoeilijkt door het naleven van verschillende regels en wetten, waaronder privacywetgeving zoals de GDPR/AVG. Naast privacyregels zijn er ook ethische, juridische en sociale normen, waarden, regels en wetten waarmee rekening gehouden moet worden. Er is een groeiende behoefte om producten en diensten te laten voldoen aan deze ELS-eisen. Om hieraan tegemoet te komen, worden ELSA (Ethical, Legal, and Social Aspects) analyse-labs ingericht, die onafhankelijk en objectief advies geven en certificeren of een product of dienst voldoet aan de ELS-regels. Het is eigenlijk wenselijk dat bij de ontwikkeling van producten niet alleen het TRL (Technology Readiness Level) in aanmerking wordt genomen, maar ook het ERL (Ethical Readiness Level), SRL (Social Readiness Level) en LSL (Legal Readiness Level).

ELSA lab

ELS lab

Kennisdeling

Kennis halen en brengen

Innovatie tips

Innovatie onderwerpen
  • Ondernemend Zoeken naar Gelijkgestemden
    Innoveren is vooral ondernemend zoeken naar gelijkgestemden
    De juiste stakeholders zoeken en jezelf opstellen als een evangelist voor jouw idee. Denk niet dat jouw idee de enige of zaligmakende oplossing is; zoek naar de nuances en voordelen die jouw innovatie onderscheiden van andere innovaties. Maak gebruik van de Unique Buying Reasons m duidelijk te maken waarom jouw oplossing waardevol is.
  • Schrijf een Kernachtig Businessplan
    Gebruik tools zoals Canvanizer.com om een businessplan op één A4 te schrijven.. Er zullen vele mensen enthousiast zijn over jouw idee, maar dat levert vaak niets op, innoveren is bikkelen. Weet dat je door een dal moet (Valley of death) en die is alleen te overwinnen door vasthoudendheid en discipline.
  • Blijf Bij Jezelf
    Maak gebruik van adviseurs en luister naar hun input, maar blijf trouw aan jezelf en houd vast aan de fundering van je innovatie. Gebruik alleen wat echt waarde toevoegt aan jouw idee.
  • Zoek de Vraag Achter de Vraag
    Innoveren begint vaak met het ontdekken van de vraag achter de vraag. Probeer vrij te denken zonder ballast. Iedereen heeft wel een mening over een vraagstuk en vaak een eigen visie op mogelijke oplossingen. Je kunt meer leren van anderen dan van jezelf, want vaak ben jij als innovator of manager het grootste obstakel voor de vooruitgang van een organisatie.
  • Samenwerking met Onderwijsinstellingen
    Reflecteer samen met onderwijsinstellingen en vraag studenten om je innovatie te testen of mee te werken. Neem bijvoorbeeld het project in 2011, waar we met een SBIR-subsidie het idee hebben ontwikkeld om het ZigBee mesh-netwerk in te zetten voor het traceren van hulpverleners in gebieden waar het C2000-netwerk geen dekking biedt. Dit project, bekend als FireBee, ontstond door samen te werken met de brandweer, studenten en lectoren van hogescholen om een levensreddende oplossing te realiseren. Zie hier een film van het FireBee. Lees meer over het FireBee project.
  • Het Veiligheidsatelier
    Het FireBee-project was succesvol en leidde in 2013 tot de uitvraag veiligheid in Tilburg. Neem een vraagstuk en nodig het bedrijfsleven, kennisinstellingen en geïnteresseerden uit om samen te werken aan oplossingen. Dit werd later het Veiligheidsatelier, waar talloze innovatieve oplossingen zijn ontstaan uit diverse veiligheidsvraagstukken. Een uitleg hiervan is mooi neergezet in een film van de uitvraag veiligheid Tilburg in 2013. Meer informatie hierover vind je op de website van het het Veiligheidsatelier.